Dacă autoritățile române tot nu sunt în stare să pună la punct un program coerent pentru eficientizare sistemului energetic din România, atunci vin francezii cu un proiect. O Carte Albă a Energiei, care arată punct cu punct ce trebuie făcut pentru ca sectorul energetic să devină motorul dezvoltării economice în următorii ani.
„Dacă România vrea să devină un jucător la nivel regional și european pe piața energiei, dacă autoritățile vor să reducă facturile la energie pentru consumatorul privat și economic și să protejeze și mediul, dacă vor să atragă investiții serioase și să consolideze securitatea și independența energetică, trebuie să aplice soluțiile pe care le propunem în Cartea Albă a Energiei”, a declarat Yvonnick David, coordonatorul proiectului. Ambasada Franței, Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) și Secția Română a Consilierilor pentru Comerț Exterior ai Franței au pus cap la cap zece soluții practice pentru relansarea sectorului energetic din țara noastră.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă industria energetică din România este eficiența. Consumul mediu de energie din locuințe, spre exemplu, este de 390 Kwh/Mp/an, aproape dublu față de media europeană, de doar 220 Kwh/mp/an. Unitățile de producție învechite, blocurile de locuințe și casele ineficiente energetic, utilizarea încă reduse a energiilor regenerabile sunt probleme care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să se reducă, până în 2020, cu 30-35% decalajele față de celelalte țări Europene.
„România este a treia piaţă din Europa în ceea ce priveşte sistemele centralizate de încălzire urbană, dar 96% din reţelele de termoficare urbane sunt într-o situaţie economică şi tehnică deficitară. România are aproximativ 30 de instalaţii majore de cogenerare în stare de funcţionare, amplasate în cele mai mari 30 oraşe din ţ