O femeie în vârstă de 67 de ani, cu sechele vechi de la un accident vascular cerebral, a fost găsită imobilizată la pat în Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, unde era internată de doi ani şi opt luni.
Descoperirea a fost făcută la închiderea spitalului, în momentul transferului de pacienţi şi dată publicităţii ieri de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a prezentat şi imagini cu pacienta.
Din cauza imobilizării îndelungate la pat şi a faptului că nu a fost întoarsă de pe o parte pe alta, procedură practicată în cazul bolnavilor care nu se mai pot mişca, femeia făcuse răni profunde, până la os, pe porţiunile de sprijin, aşa-numitele escare. Ministrul a precizat că femeia era internată de 32 de luni în secţia de psihiatrie, ca bolnav cronic, deşi nu avea afecţiuni psihice, iar rănile de o asemenea gravitate puteau fi făcute în patru - şase luni de imobilizare. „Astăzi vă arăt cum erau trataţi pacienţii în spitalele care se închid, fără să vă dau cifre şi indicatori.
Şase luni această femeie a fost imobilizată fără să-i pese cuiva. Ca bolnav cronic, trebuia internată 55 de zile. Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva", a declarat ministrul Cseke Atilla. Doar pentru bolnavul respectiv, spitalul a primit în cele 32 de luni, de la fondul de sănătate, aproximativ 97.000 de lei, cam 24.000 de euro.
Ministrul a mai spus că instituţia de la Băneasa avea în medie 63 de pacienţi şi 61 de angajaţi, deci cam un angajat la fiecare pacient. El a adăugat că va sesiza Colegiul Medicilor şi Parchetul. Recent, Cseke Attila a fost acuzat că, din cauza închiderii spitalului din Băneasa, un bărbat cu infarct n-a mai putut fi salvat şi a murit în drum spre Spitalul Judeţean Constanţa.