Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, le-a cerut, miercuri, celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă de închiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, precizând că măsura închiderii unităţilor sanitare trebuia luată chiar dacă nu este populară.
“Îi rog pe cei care au scos oamenii în stradă să înceteze aceste manifestări. Cseke poate fi ministru azi, mâine sau poate să nu mai fie ministru, dar toţi vom fi pacienţii acestui sistem. Nu este o măsură populară, dar trebuia luată”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.
Pentru a demonstra că era necesar ca 67 de unităţi sanitare să fie închise, Cseke Atilla a prezentat imagini cu o pacientă de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi prezenta escare profunde, până la os.
Ministrul a precizat că femeia era internată de 32 de luni în unitatea sanitară, iar răni de o asemenea gravitate puteau fi făcute în patru-şase luni de imobilizare.
“Astăzi nu vă prezint indicatori sau cifre. Vreau să vă arăt imagini pentru a vă arăta şi demonstra cum erau trataţi pacienţii în spitale. (…) Şase luni a fost imobilizată fără să-i pese cuiva. Ca bolnav cronic, trebuia internată 50 de zile. Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva”, a declarat ministrul Cseke Atilla.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă un control în toate spitalele, indiferent de reţeaua în care se află, pentru a verifica dacă mai există cazuri similare celui din Centrul de Sănătate de la Băneasa.
“Erau 61 de oameni angajaţi (la Băneasa-n.r.) şi la un moment dat erau 63 de pacienţi. Vom verifica la Casa Judeţeană de Sănătate să vedem câte cazuri au decontat”, a spus şeful DSP Constanţa.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, le-a cerut, miercuri, celor care au scos oameni în strad