Indiciul 1: Cantitatea bate calitatea
In timp, organismul unui dependent incepe sa tolereze alcoolul si drogurile, iar senzatia mult dorita dispare. Pentru a ajunge in acelasi punct, la acelasi nivel de placere de dinainte, dependentul trebuie sa mareasca doza. Astfel, in timp, se ajunge la moartea lenta, prin gravitatea cu care substantele afecteaza organele interne, ori la moarte aproape instantanee, prin supradoza. Asadar, cantitatea este un semnal de alarma. Daca persoana respectiva isi umple paharul cu alcool mai des decat e normal, dar expresia fetei iti lasa de inteles ca totul este sub control si nu are nimic, te poti gandi deja la alcoolism, (ori alta forma de dependenta, in functie de "drogul" sau - medicamente, substante toxice etc). In acest sens, un dependent se va scuza mereu prin expresii de genul "am varsat din greseala celalalt pahar".
Indiciul 2: "Joaca" de-a v-ati ascunselea prin casa
Cauta sub chiuveta de la baie, in spatele produselor de igiena. Dar ia vezi si in cosul de rufe... Dupa canapea sau dupa pat te-ai uitat? Acestea sunt locurile cele mai "intime", unde dependentii ascund orice indiciu. De ce? Psihologii spun ca, dandu-si seama de gravitatea faptelor lor, dependentii cauta locuri unde nu pot fi vazuti de nimeni, unde se simt in siguranta. De aceea, aleg baia si, rareori, un narcoman, de exemplu, va priza droguri de pe masa din sufragerie, unde simte ca este expus. Mai mult, in timp, narcomanii si alcoolicii creeaza un adevarat sistem de ascundere a acestor dovezi incontestabile ale greselilor lor. Nu te mira daca vei gasi o ascunzatoare in podea, bine camuflata, si va deveni foarte secretos cu o anumita incapere din casa, unde nu are voie nimeni sa intre.
Indiciul 3 Hocus Pocus
Incepand cu cel mai timid batranel si sfarsind cu cea mai delicata domnisoara, oricare dintre acestia va deveni un hot profesionist