Viitoarea sală de sport polivalentă din Cluj-Napoca, a cărei investiţie se ridică la peste 50 de milioane de lei, va avea pe acoperiş panouri solare şi un sistem de colectare a apei de ploaie pentru a reduce consumul de energie electrică şi de apă. Sala multifuncţională va avea peste 7.000 de locuri şi va găzdui competiţii naţionale şi internaţionale de box, baschet, gimnastică, handbal, karate, volei, judo, scrimă, dar şi alte evenimente precum concerte sau conferinţe.
Printre dotările solicitate de municipalitate se numără sistemele de captare a apei de ploaie de pe terasa clădirii într-un bazin de apă şi folosirea ei la toaletele din grupurile sanitare. Potrivit estimărilor primăriei, apa de ploaia va face o economie de 3.000 de metri cubi de apă pe an. Panourile solare care vor fi amplasate pe acoperişul sălii vor asigura alimentarea cu apă caldă a clădirii în proporţie de 70% vara, 30% toamna şi primăvara şi doar 10% pe perioada anotimpului rece. De asemenea, panourile fotovoltaice vor fi folosite pentru iluminatul de siguranţă din timpul nopţii şi vor genera 30% din energia necesară pentru iluminarea exterioară a clădirii. "Întreţinerea sălii polivalente va fi una rentabilă şi vom avea un oraş mai puţin poluat", a declarat primarul Sorin Apostu, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi.
Lucrările au început în luna februarie, sala urmând să fie gata peste 36 de luni. Potrivit unui reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, s-ar putea ca locuitorii oraşului să beneficieze de noua sală de sport mai repede decât anticipaseră. "Constructorul ne-a informat că intenţionează să termine lucrările mai repede, poate în luna mai a anului viitor", a declarat pentru gândul Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei. Ea a precizat că sala va fi construită din elemente prefabricate şi că ar putea fi gata la timp pentru a găzdui Campionatul mondial de ba