Bursa de Valori Bucureşti S.A. a comunicat că ieri a primit trei cereri de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor, convocată în data de 29/30.04.2011, din partea unor acţionari ai societăţii, prin care se solicită introducerea următorului punct nou: "Aprobarea diminuării capitalului social al S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A. prin reducerea valorii nominale a unei acţiuni de la 10 RON la 5 RON şi distribuirea sumei rezultate către acţionari sub formă de dividend extraordinar".
Comunicatul nu precizează care sunt autorii cererilor, dar în comunitatea brokerilor s-a şoptit că ar fi vorba de Franklin Templeton şi Erste Asset Management.
Contactat de ziarul BURSA pentru confirmarea acestor zvonuri care şi-au găsit ecoul într-o ştire difuzată de agenţia Mediafax, serviciul de comunicare al Franklin Templeton ne-a răspuns: "Nu putem comenta speculaţii de piaţă".
Totuşi, spre seară, nimeni nu se mai îndoia că administratorul Fondului Proprietatea ar figura printre solicitanţii de dimineaţă, fapt uluitor, în vizibila contradicţie cu imaginea de business de largă respiraţie care pluteşte în jurul său.
Căci diminuarea capitalului social al BVB şi distribuirea sa ca dividend, pot fi catalogate, cel mult, drept "un mic ghişeft" (corespunzător deţinerilor sale la BVB - deţineri proprii, iar nu în portofoliul Fondului Proprietatea -, lui Franklin Templeton i-ar reveni circa 400 de mii de euro).
Cum se împacă suma asta cu miliardele de euro pe care le gestionează?!
În schimb, BVB va fi adusă sub nivelul Bursei din Sibiu, la care privea, până acum, cu semeţie...
Semn rău.
Deşi există numeroşi susţinători ai ideii de decapitalizare a BVB (atât din tabăra "la putere", a lui Daniel Ţepeş, cât şi din cea de "opoziţie" - să ne amintim că propunerea a fost înaintată, iniţial, anul trecut, de Dan Paul)