Data limită de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale a mărit numărul de poliţe încheiate, ajungând la o medie de aproximativ 1.000 pe zi.
Cu toate acestea, numărul rămâne în continuare foarte mic dacă ţinem cont de recordul anului trecut, în ultimele două luni ale anului ajungându-se la circa 10.000 de poliţe pe zi.
În schimb, în primele două luni ale anului românii nu s-au înghesuit la asigurări, dar vor fi obligaţi să facă acest pas.
"Portofoliul PAID de la sfârşitul lunii martie arată că au fost încheiate asigurări obligatorii pentru 5,74% din locuinţele din România, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe", a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.
În topul localităţilor cu numărul cel mai ridicat de poliţe încheiate se află de departe Capitala, cu un număr de 113.337.
„Numărul destul de numeros al celor care au încheiat astfel de poliţe de asigurare în Capitală se datorează în primul rând faptului că bucureştenii au conştientizat importanţa acestora în vederea asigurării împotriva dezastrelor naturale. Într-un cuvânt, aceştia au înteles faptul că dezastrele naturale pot aparea în orice moment. Nu putem spune că românii încheie o astfel de asigurare doar de teama sancţionării", potrivit PAID.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre Sălaj (1.997), Bistriţa (2.659) sau Gorj (2.985), fiind considerate „codaşele" clasamentului.
Legislaţia prevede şi sancţiuni
Chiar dacă până în prezent nimeni nu a fost amendat pentru neîncheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, începând cu data de 15 iulie, autorităţile de control ale administraţiei locale pot dispune sancţionarea cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei a celor care au refuzat să încheie acest tip de asigurare.
Topul judeţelor „asigurate" @N