Nici că putea ministrul Elena Udrea să-şi aleagă un moment mai prost pentru a lipsi de la întâlnirea cu Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European ( REGI). La Bruxelles, România a devenit "oaia neagră" în ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare - alături de Bulgaria şi Grecia, dacă asta ne consolează.
Comisia Europeană aşteaptă de la noi un plan de măsuri excepţionale pentru îmbunătăţirea situaţiei. Şi este gata să trimită experţi pentru a ne ajuta să îmbunătăţim situaţia - o propunere la care Bucureştiul încă nu a dat un răspuns oficial.
Conjunctura ne este, oricum, extrem de nefavorabilă. Marile state donatoare, Germania cu precădere, dar şi altele, nici nu vor să audă de creşterea contribuţiilor lor la bugetul comunitar. Viitorul buget al Uniunii, pentru perioada 2013-2020, aflat acum în stadiu de negociere, va fi, cu siguranţă, mai sărac. Evident, e de aşteptat ca sumele alocate României să fie reduse drastic, pe măsura capacităţii de absorbţie demonstrate până în prezent. Dacă ni se va da exact cât am dovedit că putem cheltui, înseamnă că nu vom primi mai nimic. În privinţa fondurilor de coeziune, rata nosatră reală este de 3 la sută.
Statele membre mari donatoare la bugetul Uniunii au tot dreptul să fie reticente în a lua mai mult de la contribuabilii lor, afectaţi de criză şi de măsurile de austeritate. Iar aceşti bani să fie îndreptaţi, unde? Către state din Balcani, corupte şi oricum incapabile să prezinte proiecte viabile? E greu de crezut că România va mai sta, ca acum, pe un filon neexploatat de 20 de miliarde de euro. Şansa de azi nu o vom mai avea multă vreme de aici înainte!
Interesul României ar fi, desigur, ca fondurile de coeziune să fie menţinute măcar la nivelul actual şi în viitorul exerciţiu bugetar, în ideea că vom reuşi, în cele din urmă, să tragem mai mulţi bani. Dar atingerea a