Fostul președinte egiptean Hosny Mubarak și fiii săi Gamal și Alaa au fost încarcerat pentru 15 zile, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al parchetului.
Cei trei sunt subiectele unei anchete privind violențele asupra manifestanților. Potrivit Le Parisien, ei sunt acuzați că au incitat să se tragă asupra manifestanților în timpul revoltei populare din perioada 25 ianuarie -11 februarie, până la demisia președintelui sub presiunea străzii.
Circa 800 de persoane au murit în urma violențelor. Înainte de declașarea protestelor, Gamal Mubarak era considerat drept succesorul desemnat de tatăl său.
Televiziunea de stat egipteană a informat că primul interogatoriu al lui Hosny Mubarak s-a terminat la spitalul internațional din Șarm-el-Șeik. Fostul președinte se afla în această stațiune balneară de la Marea Roșie sub supraveghere, după demisia sa. Marți a avut loc prima sesiune a interogatoriului, dar Mubarak a acuzat o criză cardiacă. A fost internat de urgență și supus unui tratament intensiv, informează agenția oficială egipteană Mena.
În afara acuzațiilor de violență asupra manifestanților, Mubarak și cei doi fii ai săi sunt cercetați și pentru modul în care au cheltuit banul public. Ar fi vorba, potrivit unor surse din justiție de vaste rețele de corupție controlate de familia prezidențială și camarila sa.
Pentru prima date de la demisia sa, Mubarak a rupt tăcerea. Duminică, într-o alocuțiune la Al-Arabiya, fostul președinte s-a arătat gata să-și probeze nevinovăția și s-a declarat victima „unei campanii de defăimare”.
Puterea militară care l-a înlocuit pe Mubarak i-a blocat conturile din Egipt și a început demersuri pentru a îngheța bunurile acestuia din străinătate.
Dar aceste măsuri apar drept prea timide în ochii majorității populației, care cere un proces cuprinzător. Mulți dintre cei ce exercită acum puterea militară în E