Valori mici de iod radioactiv au fost descoperite în zăpada de pe Vârful Toaca din Munţii Ceahlău, la doar o zi după anunţul specialiştilor care au găsit urme ale radiaţiilor de la Fukushima în apa de ploaie şi în laptele din zona Slănic Prahova, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului de pe Vârful Toaca, situată la peste 1850 de metri altitudine, a înregistrat prezenţa radionuclidului Iod 131 în concentraţii cuprinse între 3,2 şi 3,4 miliBecquerel pe metru pătrat. Specialiştii spun că aceste măsurători nu ar trebui să îngrijoreze populaţia deoarece ele se încadrează în limitele stabilite pentru ţările Uniunii Europene. Prin comparaţie, în urma exploziei de la Cernobîl, valorile de iod radioactiv au depăşit 10 Becquerel pe metru pătrat.
Anunţul vine după ce, marţi, Institutul de Fizică Nucleară a avertizat că apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia. Institutul de Fizică Nucleară şi ISP au menţionat că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise. "Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 de bechereli/litru. Cercetătorii institutului au luat probe în cadrul unui studiu în zona Slănic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentraţiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentraţie extrem de mică, care nu poate pune în pericol viaţa nimănui", a spus Nicolae Victor Zamfir.
Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro
Valori mici de iod radioactiv au fost descoperite în zăpada de pe Vârful Toaca din Munţii Ceahlău, la doar o zi după anunţul specialiştilor care au găsit urme ale radiaţiilor de la Fukushima în apa de ploaie şi în laptele din zona Slănic Prahova, potrivit Agenţiei pentru