Florian Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia, este pus în discuţia acţionarilor la şedinţa AGA din 28/29 aprilie 2011, la cererea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Decizia a fost luată în baza unui raport întocmit de compartimentul de control intern al SIF Oltenia, care îl acuză pe Buzatu că a desfăşurat relaţii comerciale privilegiate, prejudiciind societăţi din portofoliul SIF. Spre exemplu, una dintre afacerile incriminate se referă la asocierea dintre Societatea Comercială de Construcţii Căi Ferate (SCCF) din portofoliul SIF şi Multifuncţional Ecologic System SRL Craiova, societate înfiinţată în 2005 de Mihai şi Bogdan Buzatu, fiii lui Teodor Buzatu, pentru punerea în funcţiune a unei staţii de asfalt. Controlorul SIF concluzionează „fără dubiu“ că relaţiile contractuale dintre cele două părţi sunt în dezavantajul SCCF. Societatea SIF-ului ar fi fost prejudiciată cu circa 637.000 de lei prin această afacere.
Interesant este că la această oră există două rapoarte de audit care îl contrazic pe Nicolae Stoian. Unul este întocmit de Elian Stancu, auditorul intern al SCCF Craiova, iar altul este realizat de Auditex SRL Craiova - auditor extern.
Povestea unui contract controversat
Iată pe scurt rezumatul celor două rapoarte. Asocierea dintre SCCF şi Multifuncţional Ecologic System a fost aprobată de CA pe 22 februarie 2008, iar investiţiile în staţia de asfalt au fost aprobate de AGA pe 4 aprilie 2008. Multifuncţional System a adus ca participaţie staţia de asfalt, cuantificată valoric la 600.000 de euro, iar SCCF venea cu terenul amplasamentului, infrastructura de montaj şi asigurarea fluidelor energetice (energie electrică şi gaz metan) - estimate la 300.000 de euro. Contractul era pe zece ani, iar Multifuncţional Ecologic urma să încaseze 66% din profitul de distribuţie, dar nu