Oamenii cred că vor fi transformaţi în sclavi. În timp ce angajatorii sunt mulţumiţi de schimbările Codului Muncii, angajaţii consideră că li s-a „tăiat“ din drepturi. Angajaţii consideră că noul Cod al Muncii îi va transforma în sclavi şi apreciază că patronilor le-a fost dată mână liberă pentru orice.
„Nu sunt de acord cu acest Cod al Muncii. Nu mi se pare normal ca patronul să te dea afară oricând vrea. Cred că angajaţilor li s-au tăiat din drepturi, iar angajatorilor li s-a dat mână liberă să facă ce vor. O să devenim sclavi“, spune, nemulţumită, Aida Colesnicov, (25 de ani), profesor. Unii angajaţi sunt de părere că nu sunt mari diferenţe şi oricum atunci când lucrezi la patron nu se ţin cont prea mult de prevderile Codului Muncii. „În mare parte le dau dreptate. Consider că nu sunt prea mari modificări care să ne afecteze. Oricum, atunci când lucrezi la patron, spre exemplu, dacă nu vrea să îţi dea concediu neîntrerupt pe 15 zile, nu îţi dă. Şi până acum , să fim sinceri.. era la fel“, e de părere Nicoleta Tudor (30 de ani).
Se pot plăti despăgubiri
În cazul în care sunt înregistrate pagube materiale din vina angajatului, firma poate reţine contravaloarea acestora din salariu, într-un termen care porneşte de la 30 de zile de la data comunicării. Acest lucru este posibil în cazul în care angajatul refuză să achite de bunăvoie sume. În Codul Muncii anterior, reţinerile din salariu se fac dacă au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Alte modificări
Abaterile disciplinare nu mai pot fi sancţionate cu suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de până la 10 zile. „Noul Cod al Muncii prevede ca sancţiunile care vor fi aplicate sunt: avertisment scris, retrogradare din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea pentru o perioadă ce nu poate depăş