Doctorii care nu vor să facă avorturi invocând religia nu sunt acoperiţi de lege. Preoţii cred însă că medicii au voie să-şi păstreze credinţa în sala de operaţii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Au jurat că vor face tot ceea ce le stă în puteri să salveze un pacient, însă la un moment dat, în viaţa lor de medici, conştiinţa nu le-a dat brânci să intervină.
Într-un stat laic, anumiţi medici şi-au impus să nu mai facă niciodată avorturi sau să le sisteze în timpul marilor sărbători religioase ori în perioadele de post. Religia nu este însă mai presus decât viaţa, o spune chiar un medic musulman.
"Evenimentul zilei" a prezentat zilele trecute cazul unui medic de la Maternitatea Giuleşti care a abandonat o gravidă în timpul avortului, pe motiv că nu-i permite religia s-o asiste. Medici, experţi în combaterea discriminării, avocaţi, membri ai societăţii civile, explică unde începe şi unde se termină conştiinţa morală în astfel de situaţii şi cum se împacă religia cu legea.
"Un medic cu restricţii de conştiinţă nu are ce căuta în maternitate"
Din datele culese de Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, în ultima vreme asistăm la o creştere a numărului de cazuri în care medicii din maternităţi refuză să facă avorturi invocând motive religioase, în special cu ocazia sărbătorilor religioase şi în perioadele dinaintea Crăciunului sau Paştelui.
"Există maternităţi unde nu se mai fac deloc avorturi, în nicio perioadă a anului, tot din motive religioase. Indiferent de religia personalului, unitatea medicală nu are conştiinţă, iar managerii spitalului trebuie să împace opţiunile religioase ale unor cadre medicale cu dreptul femeii la sănătate", ne-a declarat Iustina Ionescu, avocat în cadrul Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice.
Medicii spun că aceste refuzuri izvorâte din "pusee de conştiinţă"