Guvernul va elimina condiţia impusă firmelor care contestă în instanţă un contract de parteneriat public-privat de a depune o garanţie de 2% din valoarea contractului, dar îi va obliga pe toţi ofertanţii să constituie la licitaţie o garanţie de participare în cuantum de 1% din valoarea contractului, informează Mediafax. Prevederea a fost inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă şi care modifică Legea parteneriatului public-privat, după ce Comisia Europeană a atenţionat autorităţile de la Bucureşti că textul acestei legi încalcă normele UE în domeniu. Documentul elimină obligaţia impusă în prezent firmelor care contestă licitaţia pentru un contract de parteneriat public-privat de a depune o garanţie de 2% din valoarea estimată a contractului, cu argumentul că astfel va fi facilitat "accesul neîngrădit" la Justiţie. Potrivit legii aplicabile în cazul contractelor de achiziţie publică, firmele care contestă licitaţii pentru contracte publice, dar ale căror reclamaţii sunt respinse trebuie să cedeze statului o sumă fixă din garanţia de participare.
Conform proiectului, contestaţia va fi depusă la tribunal, secţia de contencios administrativ şi fiscal, cu o copie trimisă şi instituţiei publice care derulează licitaţia. Contestaţia trebuie depusă într-un interval cuprins între 5 şi 10 zile de la constatarea problemei, perioadă stabilită în funcţie de valoarea estimată a contractului. "Partenerul public nu are dreptul de a încheia contractul de parteneriat public-privat, în situaţia în care a fost depusă o contestaţie, înaintea soluţionării acesteia de prima instanţă", se arată în document.
Autoritatea publică poate dispune în schimb măsuri de remediere a problemei contestate, pe care investitorul le poate accepta, cu retragerea contestaţiei din instanţă.
În acelaşi timp, însă, proiectul completează Legea contractelor de parteneriat public-privat