Gestul comis miercuri dimineata de un fost politist de a-si impusca sotia si fiica a socat, dar a ridicat si multe semne de intrebare. Comisarul sef Nelu Gruia, fost sef al Serviciului de Arme si Munitie Dolj, care s-a pensionat in 2009, detinea legal arma.
Pentru a avea o arma cu gloante in Romania trebuie sa lucrezi in institutii ale Ministerului de Interne, sa fii magistrat, demnitar si sefi de autoritati locale. Pe langa actele necesare, pentru obtinerea permisului de port arma solicitantul trebuie sa fie examinat psihologic.
Insa seriozitatea cu care este facut acest examen poate fi pusa la indoiala daca avem in vedere crima comisa de fostul politist.
Liviu Chesnoiu, colonel in rezerva, criminolog, expert poligraf si psiholog, a declarat pentru Ziare.com ca examenele psihologice care se fac in Romania pentru obtinerea permisului de port arma nu sunt luate in serios.
"Acest politist a fost seful de la arme de la Dolj si el a putut sa beneficieze de niste facilitati in sensul acesta si a ramas cu arma din dotare. Nu exista o lege clara in sensul acesta. Deci politistii cand ies la pensie nu este obligatoriu sa ramana cu arma din dotare, sa o cumpere si sa o ia acasa. In situatii speciale, se fac exceptii pentru oameni exceptionali, sa spunem asa.
Normal ca atunci cand esti politist esti testat psihologic anual, la fel ca si civilii care isi iau arme de vanatoare. Acest examen psihologic este reinnoit anual, dar eu cred ca este mai mult o formalitate. E ca si la cei care isi iau permisul de conducere, examenul psihologic este o formalitate. Se mai intampla ca aceste permise sa fie obtinute daca se dau niste bani si asa ne trezim cu oameni, care avand acasa o arma, fiind colerici, poate suparati pe viata, carora li s-a umplut paharul dupa multe frustrari sa rabufneasca", ne-a declarat acesta.
Li