Consumatorii trebuie să achiziţioneze alimentele pentru Sărbătorile Pascale numai din locuri autorizate
Perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, astfel încât Protecţia Consumatorilor a dispus o serie de controale la nivel naţional, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice Paştelui.
În această perioadă, sunt verificate produsele alimentare de post, produsele din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, vopsea de ouă, vin, precum şi alte produse foarte vândute în această perioadă, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
În acest context, ANPC recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare perisabile (peşte, ouă, carne etc.) numai din locuri special amenajate şi autorizate, care respectă condiţiile igienico-sanitare specifice. "Recomand consumatorilor să cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vanzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, reprezintă un risc pentru cumpărători", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Vânzătorii trebuie să comercializeze marfa numai în locuri autorizate, să respecte data durabilităţii minimale sau data limită de consum, stabilite de producător şi, nu în ultimul rând, să păstreze alimentele la temperaturile recomandate, pentru fiecare aliment în parte. Pentru produsele preambalate se verifică, în plus, starea ambalajelor (integritate, etanşeitate, salubritate), respectarea cantităţii nete sau a volumului net declarate de producător, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor, precum şi afişarea preţului în mod vizibil şi într-o formă nee