În 2009, Ministerul Culturii putea cumpăra cu 36.000 de euro lotul Cioran, vândut joi, la Paris, pentru 405.000 de euro. Ministerul condus de Kelemen Hunor ştia de doi ani că Eleonora Cioran vrea să vândă documentele personale ale scriitorului, dar nu a făcut niciun demers ca să le obţină.
Un lot format din 123 de documente ale lui Emil Cioran, printre care un paşaport, scrisori şi manuscrise în limba română, a fost cumpărat săptămâna trecută la Paris, în cadrul licitaţiei organizate de casa „Binoche et Giquello". Ministerul Culturii nu a participat la această licitaţie, motivând, atunci, lipsa fondurilor. Preţul de pornire al licitaţiei la Paris era de 100.000 de euro. Omul de afaceri român George Brăiloiu a devenit proprietarul documentelor, după ce a licitat şi le-a achiziţionat pentru suma de 405.000 de euro şi le-a donat Bibliotecii Academiei.
„Ni s-a oferit colecţia pentru cumpărare"
Documentele Cioran au fost însă, încă de acum doi ani propuse spre vânzare statului român de Eleonora Cioran (86 de ani), cumnata scriitorului român, soţia lui Aurel Cioran. „Noi, la minister, ştiam de existenţa acestor documente. Un intermediar, o persoană respectabilă şi cunoscută, ne-a oferit spre vânzare colecţia de manuscrise", îşi aminteşte Theodor Paleologu, ministru al Culturii în 2009.
La Cultură, totul este prea târziu
„Nu exista un preţ fix. Am făcut o evaluare, dar nu mai ştiu exact cât estimasem. Oricum, nu era o sumă prea mare pentru bugetul ministerului. Am şi încercat atunci să obţinem fonduri", a declarat Paleologu, care justifică nefinalizarea tranzacţiei prin faptul că şi-a încheiat mandatul. Theodor Paleologu afirmă că, la predarea mandatului, l-a informat direct despre viitoarea tranzacţie pe succesorul său, Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii: „Am avut o discuţie pe tema manuscriselor. I-am înmânat un