În funcție de concluzii se vor stabilii și localitățile din județ unde se vor putea sacrifica animale în această perioadă. Atât târgurile unde se vor sacrifica și comercializarea miei, cât și unitățile comerciale din oraș vor fi verificate de specialiști.
Cele cinci târguri din Mehedinți, eligibile pentru a primi autorizația temporară pentru sacrificarea mieilor vor fi evaluate în această săptămână de către inspectorii sanitar-veterniari.
„În urma acestor evaluări, târgurile respective vor primi sau nu autorizația provizorie. În afara condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească, primăriile aferente trebuie să desemneze un reprezentant care să scoată electronic mieii din baza de date, pe măsură ce aceștia sunt sacrificați”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterniare pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți, Adriana Ganea.
Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească comercdianții pentru a putea sacrific și vinde miei în târgurile publice se află amenajarea unui spațiu pentru hrănirea și adăparea animalelor, separat de spațiile vizitatorilor târgului.
De asemenea, trebuie să fie clar delimitate spații pentru sacrificarea mieilor, dar și pentru colectarea deșeurilor.
Potrivit normelor în vigioare, fiecare târg trebuie să dispună se posibilitatea de incinerare a resturilor.
Magazinele de profil, luate la puricat
Magazinele care comercializează produse din carne, lactate sau ouă vor fi, la rândul lor, controlate de inspectori.
„Având în vedere că în această perioadă se cumpără foarte mult carne, ouă și produse lactate, vom acționa cu echipe mixte pentru controlul unităților comerciale care se ocupă cu vânzarea, producerea, transportul sau distribuirea acestui gen de produse”, mai spune Adriana Ganea.
Specialiștii recomandă celor care își fac cumpărăturile de Paște să aibă încre