Aruncatul unui disc de plastic de la unul la altul nu este doar o simplă joacă, ci un sport cât de poate de serios, cu pretenţii olimpice. În oraşul de la poalele Feleacului funcţionează singura echipă de frisbee din România care participă la turnee internaţionale.
Printre puţinii din România ca practică fresbee la nivel de performanţă sunt o mână de tineri clujeni, care au transformat acest sport, în ultimii ani, într-un mod de viaţă.
Totul a început în urmă cu trei ani, când Adrian Paşalega (26 de ani) a primit în dar, de ziua lui, un frisbee. „Când am văzut discul de frisbee, chiar am glumit, întrebându-mi prietenul: «Ce, am mutră de câine?». Pe atunci, ştiam şi eu ceea ce ştiu majoritatea dintre noi, şi anume că cu acest disc se joacă mai ales patrupedele“, povesteşte Adrian.
Prima oară când s-au jucat mai mulţi cu discul a fost de Anul Nou, în 2008 spre 2009. „Nu cunoşteam regulile de joc, nimic. Doar ne-am prostit, dar chiar ne-a plăcut. De atunci, am început să caut tot felul de informaţii despre frisbee pe internet. Recunosc că m-a prins“, continuă Adrian.
Fără asociaţie, din lipsă de federaţie
După ce au jucat vreo doi ani „după cum l-a tăiat capul“, fără a cunoaşte regulile precise de joc, anul trecut, Adrian a decis să formeze o echipă, pe care s-o înscrie în campionatele şi turneele europene de frisbee. „Era singura modalitate să evoluăm. În România, în afară de câţiva pasionaţi ai acestui sport timişoreni, nu am găsit adversari, de aceea era atât de important să putem juca în turneele din Europa“, explică Adrian.
Astfel, a luat naştere echipa de frisbee „Şoimii patriei“. „Am început antrenamentele regulate, săptămânale, ne-am strâns vreo 20 de oameni şi am ajuns, anul trecut, la primul campionat extern, în Ungaria, care s-a ţinut pe nisip“, arată Gabriel. Au urmat alte turnee, în Ungaria şi în Polonia, unde clujenii au re