Economia va creşte diferit de la o regiune la alta, oscilând între un maximum de 2,5% în Cluj până la un minimum de 0,6% în Giurgiu. Comisia Naţională de Prognoză estimează că Produsul Intern Brut va creşte în Cluj cu 2,5%, procent comparabil cu cel al Germaniei.
Judeţele Cluj, Argeş, Sibiu, Braşov şi Ilfov vor avea anul acesta cea mai rapidă creştere economică şi, ca urmare, cea mai rapidă ieşire din criză, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că aceste performanţe se datorează prezenţei, în aceste judeţe, a unor companii ce produc pentru export, cum ar fi Nokia în Cluj sau Dacia în Argeş.
Exporturi, dar şi investiţii în infrastructură
La nivel naţional, CNP estimează o creştere economică de 1,5% şi o majorare cu 5,2% a salariului mediu net, până la 1.472 de lei lunar. Chiar dacă în Cluj creşterea economică e de 2,5%, salariul nu va creşte decât cu 4,2%, sub media naţională de 5,2%. La sfârşitul lui 2011, PIB-ul pe cap de locuitor la Cluj va fi de 8.157 de euro, faţă de maximul istoric de 7.842 de euro, înregistrat în 2008. „Avantajul pe care îl are Clujul e fragil, pentru că la fel cum a venit din Germania pentru condiţii mai avantajoase, Nokia poate să şi plece din Cluj“, a mai spus Ilie Şerbănescu. Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu Coşier, spune că creşterea se bazează şi pe investiţiile din bani publici, cum ar fi reabilitarea a 700 de km de drumuri judeţene; construirea unei noi piste la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca; reabilitarea unor şcoli şi instituţii medicale; lucrările de infrastructură turistică. „Sunt convins că şi în celelalte judeţe din regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj - se va accelera cheltuirea de bani publici în infrastructură, iar asta va atrage investiţii străine, care vor duce la cre