Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran şi le-a donat Bibliotecii Academiei Române, a primit pentru gestul său diploma „Meritul academic", care „se acordă numai preşedinţilor de stat", după cum spune chiar fostul preşedinte al instituţiei, Eugen Simion.
George Brăiloiu, un controversat om de afaceri, recunoscut în ultimele zile drept „salvatorul lui Cioran", a motivat ieri decizia de a dona obiectele Aca-de-miei Române: „Am considerat că Academia Română, care are menirea de a păstra şi cultiva limba şi literatura română, este instituţia care trebuie să aibă grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine". Pentru gestul său filantropic, George Brăiloiu a fost distins cu diploma „Meritul academic", despre care Eugen Simion spune că se acordă „numai preşedinţilor de stat" şi este „cea mai înaltă distincţie pe care Academia o poate acorda". (Aceeaşi distincţie au primit-o post-mortem poetul Adrian Păunescu, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, şi actorul Radu Beligan.) Potrivit reprezentanţilor instituţiei, Brăiloiu a fost distins nu pentru donaţia către Biblioteca Academiei. ci pentru „gestul excep-ţional" de a aduce în România manuscrisele româneşti ale lui Cioran.
„Brăiloiu devine din acest moment nemuritor în cultura română"
De altfel, mulţi dintre academicienii prezenţi în sală s-au întrecut în laude la adresa omului de afaceri. Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei, consideră că Brăiloiu „devine din acest moment nemuritor în cultura română", iar Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române, a spus că este un „gest patriotic".
„Cred că gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional. Într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi, a fost o veste extraordinară care ne-a plăcut şi a plăcut tuturor celor interesaţi. Faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună par