Atunci când vindecarea nu mai este posibilă, cei aflaţi în suferinţă şi familiile lor au dreptul la susţinere şi la îngrijire specializată. Aproximativ 4,5 milioane de persoane din România sunt afectate, direct sau prin persoanele apropiate, de cancer sau de alte boli incurabile, potrivit unui sondaj IMAS.
În acest moment, la nivel internaţional, paliaţia include bolnavii aflaţi în stadii terminale de boală, dar nu se limitează la ei. Pot beneficia de acest tip de îngrijiri persoanele care suferă de orice fel de boală incurabilă, fie că aceasta se numeşte cancer, ciroză hepatică, insuficienţă cardiacă, pulmonară sau renală cronică, SIDA, scleroză multiplă, malformaţii congenitale severe, Alzheimer sau Parkinson.
Îngrijirea paliativă a fost iniţial destinată bolnavilor cu cancer în faze avansate. În România însă, mai puţin de 5% din bolnavii de cancer beneficiază de îngrijiri paliative în stadii avansate şi terminale de boală. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a bolnavilor, adulţi sau copii, a căror afecţiune nu mai răspunde la tratament curativ. Ea include controlul durerii şi al simptomelor, dar şi suportul psihologic, social şi spiritual al pacientului şi al familiei acestuia.
Aproape orice medic este nevoit, la un moment dat, să ofere paliaţie, dar, date fiind particularităţile acestor bolnavi, spitalul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru acordarea acestor îngrijiri. „Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale. De exemplu, nu este potrivit să le aloci o parte din paturile secţiei de oncologie", afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Servicii holistice pentru bolnavi şi familii
Serviciile de paliaţie au început să se dezvolte după anii '50 şi sunt considerate a fi „o completare inovato