Vestea prezenţei unor cantităţi mici de iod radioactiv în laptele de oaie şi apa de ploaie din zona Slănic Prahova l-a determinat pe premierul Emil Boc să ceară un raport privind riscurile, dar nu i-a alarmat pe ciobanii din zonă. Specialiştii de la Institutul de Fizică Nucleară au făcut măsurători în zonă, în urmă cu câteva zile, şi au descoperit cantităţi foarte mici de iod radioactiv, de 0,5 Bq/litru.
Pragul normal de radioactivitate este depăşit abia la 300 Bq/litru, aşadar nu există nici un risc pentru sănătate, a precizat Institutul. Crescătorii de oi din zonă spun că nu au fost avertizaţi şi nici măcar infor-ma-ţi despre aceste descoperiri. „Iod radioactiv? În laptele nostru? N-am auzit de aşa ceva şi nici de măsurători. E o glumă la camera ascunsă?", a întrebat Aurelian Musteaţă, unul dintre ciobanii din Slănic Prahova, contactat de România Liberă. Lucian Toma, un alt localnic, spune că nici el nu a auzit de aşa ceva şi dă asigurări că ciobanii din zonă ţin legătura prin telefon unii cu alţii şi ar fi aflat dacă era vreun pericol.
Deşi autorităţile insistă că în viaţa de zi cu zi ne lovim de o radioactivitate mai mare decât cea descoperită la Slănic Prahova, producătorii se tem pentru mersul vânzărilor, în prag de Paşte. „Este o situaţie destul de grea, deşi cantităţile de iod radioactiv descoperite nu sunt periculoase pentru sănătate. Slănic Prahova e o zonă tradiţională unde se cresc oi, dar produsele de acolo reprezintă doar 3-4% din piaţă", spune Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Potrivit ANM, prezenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie este normală după incidentul din Japonia.
Vestea prezenţei unor cantităţi mici de iod radioactiv în laptele de oaie şi apa de ploaie din zona Slănic Prahova l-a determinat pe premierul Emil Boc să ceară un raport privind riscurile, dar nu i-a alarmat pe ciobanii din zonă. Specialişti