Votul în plenul Parlamentului European cu privire la cererea de ridicare a imunităţii eurodeputatului neafiliat Adrian Severin, implicat în cazul ''bani în schimbul amendamentelor'' relatat de 'The Sunday Times' în 20 martie, ar putea avea loc în luna iulie, în condiţiile în care următoarea reuniune a Comisiei de afaceri juridice a PE (JURI) va avea loc abia în 23 mai, informează Agerpres.
După cum a explicat eurodeputatul Francesco Enrico Speroni (membru al grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei), raportorul JURI privind cererea de ridicare a imunităţii europarlamentare a lui Adrian Severin, primul pas în acest caz este audierea în JURI a eurodeputatului român, care ar urma să îşi prezinte poziţia şi să răspundă la întrebările membrilor comisiei.
Raportorul va elabora apoi un raport în acest caz, iar documentul va fi supus votului în JURI (vot care va avea loc foarte probabil în luna iunie), iar ulterior în plenul Parlamentului European.
De obicei, întreaga procedură de ridicare a imunităţii unui eurodeputat durează în jur de două luni, de la preluarea cazului de către Comisia JURI. Până în prezent au fost foarte rare cazurile în care un eurodeputat pentru care a existat o cerere de retragere a imunităţii nu s-a prezentat pentru a fi audiat în faţa comisiei JURI, fără însă ca acest lucru să afecteze derularea normală a procedurii.
Ministerul român al Justiţiei a transmis în 5 aprilie preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, membru al PE. Direcţia Naţională Anticorupţie trimisese ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influ