La Washington are loc joi şi vineri un summit G20 Finanţe. Confruntaţi cu sfidări de tip nou - revolte în lumea arabo-musulmană, catastrofă în Japonia - miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din principalele 20 de state industrializate din lume, plus cele emergente vor deschide întâlnirea cu o analiză conjuncturală.
Diagnosticul G20 Finanţe ar putea fi asemănător cu cel stabilit de Fondul Monetar Internaţional şi anume unul gobal optimist, chiar dacă preţul petrolului atinge actualmente culmi impresionante.
Pentru a favoriza însă o "creştere mondială puternică, echilibrată şi durabilă", cei 20 trebuie mai întâi să combată marile dezechilibre mondiale.
În februarie, reuniţi la Paris, aceiaşi 20 de miniştri au obţinut in extremis un compromis din partea Chinei, pe scurt o listă de indicatori pentru a măsura dezechilibrele interne - cum ar fi deficitul, datoria şi economiile puse deoparte de oameni - şi pe cele externe - precum balanţa tranzacţiilor curente.
La Washington, miniştrii de Finanţe ar trebui să decidă pragul de la care aceşti indicatori vor fi considerati îngrijorători. Greu, dacă nu chiar imposibil de imaginat că G20 va fixa însă limite cifrate universal aplicabile. Mai degrabă, spune un negociator citat de agenţiile de presă, se va pune pe picioare un mecanism complex şi tehnocratic ce va fixa "linii directoare" adaptate fiecărei ţări, analizând particularităţile ei.
În funcţie de aceste "linii directoare", miniştrii reuniţi în capitala federală americană vor anunţa lista de ţări ce ar urma să fie supuse unui diagnostic mai aprofundat. Astfel, la viitorul summit G20 din noiembrie de la Cannes, aceste state vor fi invitate să urmeze o serie de recomandări de politică economică, pentru a-şi resorbi dezechilibrele.
La Washington are loc joi şi vineri un summit G20 Finanţe. Confruntaţi cu sfidări de ti