Premierul Italian Silvio Berlusconi, aflat în mijlocul unui scandal sexual şi de trafic de influenţă, a declarat că nu va mai candida pentru vreo funcţie de prim rang în 2013, când actualul mandat îi expiră, informează BCC.
Înainte de retragere însă, Berlusconi, ajuns la 74 de ani, intenţionează să ducă la sfârşit controversata reformă a sistemului de justiţie din Italia şi să schimbe Constituţia ţării.
Planul său pare realizabil întrucât, miercuri, Camera Deputaţilor din Peninsulă a votat o lege care ar uma să scurteze durata unor procese. Iniţiativa a trecut la limită, cu 314 "voturi" pentru şi 296 "împotrivă", provocând nemulţumire în rândul parlamentarilor Opoziţiei, care au huiduit îndelung decizia, numind-o "o ruşine". Aceştia spun că legea a fost croită special pentru nevoile lui Silvio Berlusconi.
Actul normativ ar scurta procesele pentru anchetaţii fără condamnări prealabile. Berlusconi ar scăpa astfel de speţa în care este acuzat că l-ar fi mituit pe avocatul britanic David Mills să mintă în instanţă.
Legea este considerată ca şi promulgată pentru că mai are nevoie de aprobarea Senatului, unde Berlusconi are o majoritate confortabilă.
Vrea un rol de eminenţă cenuşie
Premierul italian respinge învinuirile care i se aduc, explicând că este victima unei prelungite campanii de denigrare duse de judecători cu orientare politică de stânga. Acesta a dezminţit şi zvonurile că ar intenţiona să candideze la preşedinţie în 2013. A indicat că un posibil pretendent la funcţia respectivă ar fi secretarul său, Gianni Letta. Totuşi, Berlusconi nu a negat că ar putea juca pe viitor un rol de mentor pentru potenţialele coaliţii de centru-dreapta.
Silvio Berlusconi a devenit prima oară prim-ministru în 1994. Era deja faimos atunci pentru că patronează una dintre cele mai populare echipe de fotbal din Italia, AC Milan. Averea sa este apr