Şomajul în rândul tinerilor europeni devine din ce în ce mai îngrijorător în UE de astăzi, aflată în plină criză economică. Reţeaua europeană de radio Euranet a organizat la Bruxelles o dezbatere în jurul acestui subiect, numită "Euranet Connect".
Un procent de 20% a ratei şomajului tinerilor este înregistrat în UE, cu tendinţe alarmante în Spania şi Ungaria şi mai moderate în Suedia şi Danemarca.
Dezbaterea EURANET a fost deschisă de comisarul european al afacerilor sociale Lazslo Andor şi preluată apoi de diverşi deputaţi europeni şi studenţi.
Toate aceste contribuţii « oficiale » nu aduc însă o soluţie, pe care în ciuda eforturilor afişate, nu o deţine nici Comisia Europeană şi nici Parlamentul European.
Câteva explicaţii privind situaţia actuală se impun. Tânăra deputată europeană daneză în vârstă de doar 26 de ani, Emilie Turunen, crede că UE este pe cale să facă aceeaşi greşeală ca în anii 80 când criza şomajului i-a exlus de pe piaţa muncii pe tineri, o generaţie pierdută care nu şi-a mai găsit vreodată reperele.
"Suntem pe cale să repetăm greşelile făcute în anii 80. Şi atunci ne-am confruntat cu o criză mare a şomajului, foarte mulţi tineri au fost atunci excluşi de pe piaţa muncii, întâmpinând probleme în a găsi un loc de muncă şi putem vedea acum că această generaţie a fost mai mult sau mai puţin pierdută. Cel puţin mulţi dintre ei nu au mai revenit pe piaţa muncii".
Până nu demult se observase că tinerii erau angajaţi mai uşor decât cei de peste 40 de ani, din motive de salariu modic şi de posibilitatea de a le oferi contracte mai putin avantajoase. Situaţia s-a schimbat însă, pentru moment nici tinerii nu-şi mai găsesc de lucru odată ce ies de pe băncile şcolii şi uneori nici avînd calificările necesare.
În România, în ultimii doi ani locurile de muncă disponibile la nivel naţional au scăzut de la aproxima