Persoanele predispuse la Alzheimer ar putea fi depistate cu pana la zece ani inainte de declansarea acestei boli, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.
Desi rezultatele sunt preliminarii, specialistii sustin ca aceasta descoperire ar putea permite intr-o zi, cu ajutorul RMN-ului, sa identifice persoanele cu risc ridicat de a dezvolta acesta boala, noteaza AFP.
Pentru a ajunge la acesta concluzie, specialistii americani au analizat doua grupuri distincte de oameni, care nu au avut semne de Alzheimer - un grup de 33 de persoane a fost urmarit timp de 11 ani, iar cel de al doilea grup a fost monitorizat timp de opt ani. Cu ajutorul RMN-ului, medicii au masurat zone ale creierului afectate de aceasta maladie.
De-a lungul timpului, opt oameni din prima grupa si sapte din a doua au dezvoltat elemente devastatoare.
Astfel, persoanele cu stratul cel mai redus de cortex prezinta de departe risc crescut de a suferi de Alzheimer, spre deosebire de cele cu aceleasi parti cerebrale mai groase.
Din cei 11 pacienti care aveau cortexul cerebral din zonele vizate cel mai subtire, 55% s-au imbolnavit de Alzheimer. Din randul persoanelor cu un strat mediu de grosime a cortexului, 20% s-au imbolnavit de aceasta maladie, iar in ceea ce priveste pacientii cu cel mai gros strat din aceleasi zone, acestia nu au suferit de Alzheimer.
Alzheimer-ul este o boala progresiva a creierului care cauzeaza pierderi de memorie si modificari de comportament. Boala, cea mai comuna forma de dementa, este periculoasa, ea atacand creierul.
Persoanele predispuse la Alzheimer ar putea fi depistate cu pana la zece ani inainte de declansarea acestei boli, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.
Desi rezultatele sunt preliminarii, specialistii sustin ca aceasta descoperire ar