Dupa ce pretul benzinei a trecut pragul de 6 lei pe litru, in urma majorarilor efectuate saptamana trecuta de principalele companii din piata, Rompetrol, OMV Petrom si LukOil, Guvernul s-a hotarat sa faca pasi mai seriosi in directia obtinerii unui oarecare control pe aceasta piata.
Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa evalueze daca ar fi posibila inghetarea preturilor la carburanti, fara incalcarea normelor europene.
In Romania exista deja o lege care prevede ca statul poate dispune inghetarea preturilor la carburanti, in cazuri de urgenta, insa aceasta a fost adoptata inainte de intrarea in Uniunea Europeana.
Domeniul carburantilor a fost un adevarat camp de batalie intre producatori, transportatori si alti utilizatori finali si stat, in ultimii doi ani. Potrivit Institutului National de Statistica, pretul combustibililor s-a majorat cu peste 15 procente, anul trecut, dupa ce, in 2009, cresterea a fost de 13 la suta.
Prin urmare, reactiile nu au intarziat sa apara. Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat ca inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, insa nu exista niciun precedent pe piata libera.
Potrivit spuselor sale, o asemenea masura nu poate fi decat temporara, iar consecintele ar urma sa se simta dupa expirarea sa.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus, la randul sau, ca trebuie determinat daca piata carburantilor din Romania se afla intr-o situatie exceptionala, fapt ce ar permite, potrivit legislatiei, inghetarea preturilor.
De altfel, Consiliul Concurentei este in plina desfasurare a unei anchete privind posibilitatea unei intelegeri intre companiile petroliere pentru fixarea preturilor, care ar trebui finalizata pana la jumatatea acestui an. Rezult