Profesorul Shigeo Mutsushika spune că şefii statelor europene au obiceiul de a se duce „îngenuncheaţi“ la Beijing şi de a acorda facilităţi economice Chinei, periclitând securitatea în zona Asia-Pacific.
Vorbeşte limba română şi ne cunoaşte obiceiurile. Atât pe cele bune, cât şi pe cele rele. A studiat la Bucureşti şi s-a căsătorit cu o româncă. Este profesorul Shigeo Mutsushika, specialist în Relaţii Internaţionale. A umblat cam prin toată Europa de Est pentru a analiza evoluţiile politice, economice şi sociale din ultimele decenii. Experienţa acumulată „pe teren" l-a condus direct spre Casa imperială japoneză, acolo unde le-a vorbit descendenţilor acesteia despre realităţile din România şi din spaţiul ex-sovietic. Shigeo Mutsushika a acceptat să detalieze,„La masa Adevărului", şi motivele pentru care Japonia este nemulţumită de modul în care acţionează Europa la nivel diplomatic. În rândurile de mai jos veţi înţelege în ce fel noi, românii, am putea juca inteligent o nouă carte de politică externă.
CARTE DE VIZITĂ
- Shigeo Mutsushika s-a născut la 22 aprilie 1952, la Nagoya, Japonia.
- Master în Relaţii Internaţionale la Tokio (1978).
- Doctor în Drept la Bucureşti (1985).
- Din 1989 şi până în prezent a parcurs toate treptele carierei universitare.
- Este profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea din Shizuoka, Japonia.
- Este directorul Centrului de Cercetare al Europei Extinse din cadrul Universităţii din Shizuoka.
- A fost profesor pe problemele Europei de Est al fiicei Împăratului Japoniei şi al unuia dintre fiii acestuia.
„Împăratul nu are voie să se implice în politică"
„Adevărul": Publicul românesc a fost impresionat de solidaritatea poporului japonez după tragedia produsă la 11 martie, în urma cutremurului. Care este „secretul" puterii japonezilor de a se ridica şi de a reconstrui mereu?