Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York, ca să găsească soluţii pentru perioada post-Gbagbo în Coasta de Fildeş. Naţiunile Unite se îngrijorează din cauza situaţiei de pe străzile oraşului Abidjan şi îi cer preşedintelui ales, Alassane Ouattara să organizeze un proces de reconciliere cu partizanii lui Laurent Gbagbo.
Corespondentul RFI la New York, Karim Lebhour
Pentru Consiliul de Securitate, reunit miercuri, 13 aprilie, la New York, este vremea stabilităţii şi reconcilierii în Coasta de Fildeş. Alain Leroy, şeful căştilor albastre (trupele ONU) se arată îngrijorat de situaţia periculoasă din capitala economică, Abidjan, unde 130 de mii de persoane au fost deplasate.
"Noi ştim că multe arme au fost distribuite în ultimele săptămâni, în ultimele luni tinerilor patrioţi, multor militanţi. Sunt în continuare trei sau patru mii de persoane care au arme şi care participă la jafuri şi care contribuie la insecuritatea din Abidjan. Noi patrulăm atât cât putem, în timp ce forţele de poliţie şi jandarmerie ale preşedintelui Ouattara fac acelaşi lucru. Suntem pregătiţi să patrulăm împreună, este prima urgenţă în clipa de faţă", declară Alain Leroy.
Consiliul de Securitate al ONU îi cere lui Alassane Ouattara să formeze un Guvern cât mai larg posibil, în care să fie incluşi şi partizanii lui Laurent Gbagbo, preşedintele înlăturat de la putere după pierderea alegerilor de anul trecut şi arestat recent de trupele franceze, după patru luni de tulburări şi violenţe.
Consiliul aşteaptă în acelaşi timp de la preşedintele ivorian să facă lumină asupra abuzurilor atribuite partizanilor săi în vestul ţării.
Coordonatoarea umanitară Valérie Amos a cerut să fie deblocate trei sute de milioane de dolari pentru a acoperi ajutorul de urgenţă necesar celor opt sute de mii de oameni care au fugit din calea violenţelor din Coasta de Fildeş