Câştigătorii au fost aleşi din 343 de lucrări propuse din 33 de țări europene. România a participat cu şase lucrări.
Neues Museum din Berlin, distrus de bombardamentele aliaţilor, s-a redeschis, în 2009, după 70 de ani. Clădirea a fost reconstruită, într-un amestec de vechi și nou, de către arhitectul britanic, Sir David Chipperfield, fiind renovată în întregime şi având printre capodoperele sale un bust al reginei Nefertiti. Clădirea originală a Neues Museum, proiectată de Friedrich August Stüler, a fost construită la mijlocul secolului al 19-lea şi a fost grav avariată în cel de Al Doilea Război Mondial.
Şase ani de muncă şi un buget de 212 milioane de euro au avut ca rezultat o construcţie neoclasică cu un interior luminos, unde formele moderne arată urme ale istoriei, precum şi urme de gloanţe şi obuze, într-un decor de marmură şi beton.
Arhitectul David Chipperfield a creat o clădire unică, în care elementele vechi şi cele noi se combină armonios. Comisarul european pentru cultură a declarat că „Neues Museum aduce alături trecutul și prezentul într-un amestec uluitor de arhitectură contemporană, restaurare și artă. Când te plimbi prin Neus Museum nu esti constient de toata tehnologia folosita la reconstruirea clădirii. Reconstruirea Neues Museum reprezintă o mărturie a procesului de colaborare în condițiile unui climat solicitant din partea opiniei publice. Rezultatul nu reprezintă doar dovada eforturilor echipei de profesioniști, ci și a angajamentului clientului si autorităților orașului de a se implica în acest proces riguros”.
În Neues Museum poate fi admirat bustul reginei Nefertiti. Situat în partea veche a Berlinului de est, muzeul expune aproape 9.000 de piese de colecţie, majoritatea preistorice şi din antichitate.
Lansat în 1987, premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană este cea mai prestigioasă dist