În iunie anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) aproba şi înainta Parlamentului Strategia Naţională de Apărare (SNAp) în care presa era identificată ca o vulnerabilitate a statului român. Potrivit documentului, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului "reprezintă o vulnerabilitate a României.
Iniţierea şi aprobarea acestei strategii au stârnit critici vehemente din partea presei, a Opoziţiei şi a organizaţiilor neguvernamentale interne şI externe care trăgeau totodată un semnal de alarmă: identificarea presei ca vulnerabilitate în strategia de apărare deschide drumul spre abuzuri: interceptări, percheziţii, arestări .
”Suntem scandalizaţi de concluziile acestui document-studiu aprobat de CSAT”, afirma organizaţia Reporteri fără Frontiere (RsF). ”Este uluitor faptul că guvernul ţării care este membră a Uniunii Europene poate privi mass-media ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Am crezut că acest tip de limbaj este astăzi folosit doar de către regimurile dictatoriale care exploatează preocupările de securitate naţională pentru a legaliza cenzura şi a justifica încarcerarea multor jurnalişti. Importanţa internaţională a unor astfel de puncte de vedere într-un raport de strategie nu ar trebui minimalizată”, susţinea RsF.
”Isprava” CSAT a făcut şi înconjurul lumii, articolul agenţiei Associated Press, cu titlul "Presa e o ameninţare la fel de mare ca terorismul în România", fiind preluat şi dezbătut de mai multe ziare şi televiziuni americane şi canadiene. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, un grup de ziarişti români, alături de Confeder