Planetariul băimărean a intrat în posesia unui telescop şi a unei lunete care se clasează printre cele mai bune trei astfel de aparate din instituţiile din România. Costul celor două aparate a fost de 32.000 de lei, iar banii au fost oferiţi din bugetul Consiliului Judeţean Maramureş, Muzeului de Mineralogie care are ca secţie Planetariul băimărean.
Cele mai recente achiziţii ale Planetariului din Baia Mare sunt un telescop şi o lunetă de ultimă generaţie, cu GPS încorporat, care sunt printre cele mai mari şi mai performante aparate de acest gen din instituţiile de profil din România.
O lunetă şi un telescop de 42 de ani
Astfel, dacă până acum reprezentanţii instituţiei puteau fi sfidaţi de puştii de bani gata deoarece lunetele şi telescoapele din dotarea instituţiei erau vechi, de 42, respectiv 22 de ani, acum situaţia s-a schimbat. Noile achiziţii pot concura cu succes alături de aparatele de la Observatorul Astronomic din Cluj Napoca sau cele de la Planetariul din Galaţi. „O parte dintre telescoapele şi lunetele pe care le aveam în dotare nu mai erau la standardele actuale. Este vorba despre un telescop şi o lunetă care au fost achiziţionate în acelaşi an în care a fost înfiinţat Planetariul, respectiv în 1969, iar ulterior, în 1989 au mai fost achiziţionate alte două lunete. Achiziţiile pe care le-am făcut acum sunt extrem de importante atât pentru noi, cât şi pentru vizitatorii care au ocazia să facă observaţii la alte standarde“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ovidiu Ignat, şeful Planetariului din Baia Mare.
GPS care înregistrează 30.000 de corpuri cereşti
Avantajul celor două aparate îl reprezintă faptul că pot fi folosite foarte uşor chiar şi de un necunoscător în domeniul astronomiei. Aceasta deoarece telescopul şi luneta au încorporat un sistem GPS în care sunt stocate aproximativ 30.000 de corpuri ce