Circa 3.500 de angajaţi din Compania Naţională a Huilei (CNH) Îşi vor pierde locurile de muncă până în 2018, perioadă în care se vor închide trei dintre cele şapte mine din Valea Jiului, a declarat astăzi Tudor Şerban, consilier în cadrul Ministerului Economiei. La aceştia se vor adăuga alţi 1.000 de mineri din sectorul lignitului.
În prezent, CNH are aproape 9.000 de angajaţi.
Totodată, potrivit lui Şerban, aproximativ 1.000 de oameni dintre cei circa 8.300 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor trebui disponibilizaţi în următorii ani.
„Aceste programe de restrucuturare sunt absolut necesare pentru dezvoltarea companiilor. CNH are pierderi în acest moment pentru că programul de restructurare nu s-a finalizat“, a declarat Şerban.
Cele patru mine viabile de huilă din Valea Jiului vor forma un complex energetic împreună cu termocentralele Deva şi Paroşeni. Ministerul Economiei vrea să formeze un alt mare complex energetic în Oltenia prin gruparea SNLO cu actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova.
„Subvenţiile de la bugetul de stat pentru huilă vor fi din ce în ce mai mici în anii următori“, a adăugat Şerban.
Oficialul ministerial a mai spus că, din 2013, directivele europene permit continuarea acordării de certificate de emisii gratuite pentru termocentrale, cu condiţia existenţei unor proiecte de mediu. „Astfel, nu vom mai cheltui banii pe certificate, ci vom face investiţii. Complexurile energetice din România stau destul de bine cu investiţiile de mediu, realizate în proporţie de peste 70%“, a mai spus Şerban.
El a adăugat că, de la 1 aprilie, Autoritatea de Reglementare în Energie a acordat producătorilor de electricitate o creştere de preţ, astfel că media preţului la care aceştia livrează energia în regim reglementat a crescut de la 157 de lei p