Judeţele din Regiunea de Nord-Vest vor avea o evoluţie economică inegală în 2011.Potrivit estimărilor oficiale ale Comisiei Naţionale de Prognoză, judeţul Cluj are, în 2011, cea mai accelerată creştere economică din ţară - 2,5%. Celalte cinic judeţete din regiune nu au, însă, aceeaşi viteză de dezvoltare.
Evoluţia principalilor indicatori economico-solciali arată o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în 2011 în Regiunea Nord-Vest, la 1,5, de la valoarea zero înregistrată cu un înainte. Dacă cea mai mare creştere economică o înregistrează Clujul (PIB de +2,5%), Satu Mare şi Sălaj sunt ultimele pe listă, în regiune, cu o creştere de doar 0,7%.
De altfel, trei din cele şase judeţe ale regiunii - Bihor, Sălaj şi Satu Mare - vor avea o creştere economică de sub 1%, formând jumătate din „zona roşie“ a României, adică judeţele cu cea mai lentă ieşire din criză. Celelalte două judeţe ale regiunii - Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, vor înregistra o creştere economică tenperată, de 1,2% şi, respectiv, 1,3%.Aceeaşi prognoză arată că, anul acesta, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat în euro va fi de 5.487 pe întreaga regiune, medie trasă în jos de PIB-ul pe cap locuitor din Maramureş, care va fi de doar 3.890, în timp ce PIB-ul Clujui este mai mult decât dublul acestuia - 8.157 de euro pe cap de locuitor.
Cea mai mare rată a şomajului este înregistrată în Regiunea Nord-Vest în Sălaj (7,8%), urmat de Bistriţa-Năsăud (6%). Câştigul mediu net lunar al unui salariat este, pe regiune, de 1.216 lei, însă cel mai prost plătiţi din nord-vestul României sunt bihorenii, cu un salariu mediu net de 1.078 de lei pe lună. La polul opus, clujenii vor câştiga în medie, în 2011, 1.458 de lei
Aceeaşi prognoză arată că în 2014 salariul mediu net lunar pe regiunea va fi de aproape 1.400 de lei.
„Lanternele roşii“ ale regiunii
O explicaţie pentru dezvolta