Două tuburi de pastă de dinţi, patru săpunuri şi un deodorant, atât folosesc în medie românii într-un an, potrivit studiilor de specialitate. Două studii consultate de gândul, unul Synovate şi unul Wrigley, arată situaţia dramatică a igienei orale din România. Rezultatele sunt concludente: 19% dintre conaţionali nu pun periuţa în gură nici măcar o dată pe zi, după cum arată un studiu recent Synovate, o companie internaţională de cercetare.
Procentul mare de români care nu se spală pe dinţi vine din zona rurală. La oraş, lucrurile stau ceva mai bine. Astfel, potrivit unei cercetări din februarie 2011, realizată de Wrigley, majoritatea românilor din oraşele mari se spală pe dinţi cel puţin o dată pe zi, în special dimineaţa. Conform studiului, 51% dintre conaţionali îşi periază dinţii de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile, aşa cum este recomandat de către medicii stomatologi.
Printre motivele invocate drept scuze se enumeră lipsa timpului şi absenţa unui spaţiu adecvat acestei activităţi. "Sondajul arată că foarte multe persoane, chiar şi din mediul urban, nu au o igienă orală corespunzătoare şi nu practică ritualul corect de curăţare şi îngrijire a dinţilor: dimineaţa, seara, dar şi pe parcursul zilei", explică Adela Avram, reprezentant al companiei care a realizat studiul.
Datele mai arată că românii de la oraş merg la stomatolog doar atunci când apar problemele medicale. Astfel, 38% dintre respondenţi au consultat, în ultima perioadă, dentistul pentru carii sau implanturi, în vreme ce 29% merg la medic când au avut urgenţe. Studiul relevă că doar 15% dintre români susţin că ultima vizită la dentist a fost un control de rutină.
Un eurobarometru pe 2010 privind sănătatea orală vine să confirme cele două studii prezentate mai sus: 66% dintre conaţionali nu vizitează anual dentistul.
Studiile arată şi că un român foloseşte mai puţin de