Analistul Eugene Chausovsky examineaza pentru Stratfor modelul rusesc de integrare a Ucrainei si Kirghizstanului in uniunea sa vamala si felul in care acest lucru se va rasfrange asupra Uniunii Europene si a Chinei.
Rusia a facut recent o noua mutare pentru extinderea uniunii sale vamale - un grup economic format din Rusia, Belarus si Kazahstan - cu alte doua state foste sovietice, Ucraina si Kirghizstan. Rusia poate folosi aceasta masura pentru a-si spori influenta in cele doua state, in detrimentul altor puteri.
Pentru Rusia, aceasta uniune vamala este mai mult decat o organizatie care isi propune sa integreze si sa unifice tarifele vamale. Pana in anul 2012, cand se preconizeaza ca uniunea vamala va deveni un spatiu economic comun, aceasta unificare se va realiza pe deplin, atat in ceea ce priveste controlul comun al frontierelor, cat si adoptarea unei monede unice intre membrii sai. De fapt, uniunea vamala reprezinta cea mai apropiata forma de integrare intre Rusia si celelalte state membre, de la caderea Uniunii Sovietice.
O tara pe care Rusia o "curteaza" in vederea aderarii la uniune este Ucraina, care este "campul de lupta" pentru influenta intre Rusia si Occident (in special Uniunea Europeana) de ani intregi. Rusia se impotriveste apropierii Ucrainei de Uniunea Europeana, amenintand cu cresterea taxelor de export pentru bunurile cheie. In plus, Rusia incearca sa ademeneasca Ucraina sa adere la o uniune vamala, cu promisiunea ca acest lucru i-ar aduce beneficii de aproximativ 8 miliarde de dolari anual. In cele din urma, scopul Rusiei nu este neaparat ca Ucraina sa se alature uniunii vamale, ci sa se asigure ca aceasta va ramane departe de Uniunea Europeana.
O alta tara de care Rusia este interesata in ceea ce priveste uniunea vamala este Kirghizstan, un stat cu mai putina valoare economica directa pentru Rusia deca