În ultimii ani, litoralul s-a umplut de construcţii şi case de vacanţă ridicate pe faleză sau chiar pe plajă. În ciuda nemulţumirilor turiştilor care reclamau că nu mai au unde să facă plajă, autorităţile locale emiteau autorizaţii de construţie pe bandă rulantă.
Abia ieri, Guvernul a decis ca toate construcţiile ridicate ilegal pe plaje să fie demolate în următoarele două zile. „Aceste construcţii, care sunt ridicate în limita a 300 de metri liniari de la limita valului înspre mal, după 2001, şi care sunt supuse Legii 597/2001, vor suporta sancţiunile din vechea lege.
Constanţa: Construcţiile ridicate la mai puţin de 300 de metri de mare vor fi demolate
Pentru toate construcţiile care sunt în diverse stadii de execuţie sau pentru cele care ar urma să se autorizeze în mod ilegal de acum încolo, sancţiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor construcţii“, a explicat Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, precizând că şi autorizaţiile de construcţie emise vor fi anulate.
Legea nu precizează însă dacă plaja va fi măsurată vara sau iarna, fiind cunoscut că ţărmul Mării Negre este fluctuant, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Demolările vor fi coordonate chiar de către ministerul de resort. „Pe litoral nu putem avea încredere că primarii din staţiuni pun în aplicare legea. Şi ca dovadă că lucrul acesta nu s-a întâmplat, ei sunt cei care au autorizat în mod ilegal construcţii în zona plajelor“, a arătat Elena Udrea.
Cum a ajuns plaja statului privată
Mai multe suprafeţe de plajă, pe care statul era proprietar, au fost lotizate şi apoi vândute ilegal. Pe sectoarele respective s-au ridicat mastodonţi de beton.
Un exemplu de plajă privată ilegală este cordonul litoral Eforie Nord - Eforie Sud, acolo unde s-a construit pe o distanţă de doi - trei kilometri. Plaja a fost parcelată şi lot