Și ce se va întâmpla cu redevența Petrom după 2014?
+ Click pe grafic pentru mărire +
Statul se pregătește să vândă încă 10% din Petrom, adică jumătate dintre acțiunile care i-au mai rămas. Ce spune șeful Guvernului:
“Din vânzarea celor 9,84% acţiuni vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase pentru vânzarea întregului Petrom de atunci, 600 milioane de euro. Pe bursă poate veni oricine, dar nu va fi vândut, pachetul ăsta mic, de 9,84%, sub preţul de vânzare a Petrom-ului, de 600 milioane euro. Dacă nu, nu se vinde! Pentru că nu accept şmecherii pe ceea ce înseamnă averea publică, pe ceea ce înseamnă avuţia noastră”, a spus Boc la Pro TV
Teoretic, Boc este un negociator bun. Una dintre metodele eficiente de negociere este să stabilești un prag care pare independent de voința ta. În cazul de față, motivația politică chiar este credibilă pentru cumpărători. Sigur, există și riscul ca prețul să li se pară prea mare și să-l refuze, dar asta se întâmplă în orice negociere.
Practic, Boc este mai mult demagog. 600 de milioane de euro exact prețul de acum de pe Bursă, în condițiile în care compania valorează puțin peste 6 miliarde de euro.
În 2004, prețul plătit de Petrom – 670 (!) de milioane de euro pentru 33,34% din acțiuni – a fost apropiat de cotația de pe bursă (cu câteva procente peste). Ulterior, Petrom și-a majorat capitalul până la 51%, în schimbul a 830 de milioane de euro, bani care însă n-au ajuns în conturile statului ci ale companiei.
Eventuala calitate de bun-negociator și apărător al intereselor naționale a lui Boc s-ar putea vedea dacă statul ar obține un procent semnificativ PESTE prețul de bursă. Altfel, creșterea valorii din 2004 până acum este meritul noului proprietar, nu al statului.
Însă nici latura teoretică, nici aspectul practic, nu rezolvă adevărata miză a întregii povești. Iar aceasta este te