La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară de pe strada 9 mai poţi vedea cum au evoluat tradiţiile sărbătorii Pascale de-a lungul anilor: de la înroşitul ouălor până la sfinţitul bucatelor de Paşte. Preţul unui bilet de intrare este de 6 lei întreg şi 3 lei redus, iar muzeul este deschi de marţi până duminică, de la 10.00 la 16.00.
Expoziţia prezintă tradiţii laice şi religioase legate de cea mai mare sărbătoare creştină: înroşitul ouălor, coacerea prescurilor, simbolistica crucii, sfinţitul bucatelor de Paşti, Paparuda, Caloianul – obiceiuri de invocare a ploii, Ropotinul ţestelor - sărbătoare a femeilor în care se confecţionau capacele pentru gura sobei şi cuptorul de pâine, dar şi copacul dorinţelor. „Într-o perioadă în care cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii înseamnă sărbătorea iepuraşului, iar nu a Învierii Domnului, o astfel de expoziţie este binevenită. Noi am învăţat să sărbătorim Paştele la supermarket, nu în biserică, iar dacă nu vreţi să respectaţi aceste tradiţii, atunci ar fi bine măcar să vedeţi o astfel de expoziţie“, spune Iuliana Băncescu, cercetător la Centrul Naţional de Conservare a Tradiţiei Bucureşti.
Povestea bunicilor
În acest an, expoziţia are parte de un ghidaj audio, care este de fapt o poveste în care bunicii le povestesc nepoţilor care sunt legendele ce dau tradiţiile de astăzi. „Pentru o altfel de prezentare a fiecărei tradiţii, atunci când vin vizitatorii vom derula această înregistrare. Este de fapt o poveste de 15 minute în care cei în vârstă explică de unde au plecat toate tradiţiile de Paşte. Astăzi se păstrează obiceiurile legate de mâncare şi, pe alocuri, dar şi Paparudele, de cele mai multe ori în cadru organizat“, spune Alexandru Chiselev, muzeograf. Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!