Foto: Lucian Tudose / Agerpres Pe 14 ianuarie 2005, misiunea diplomatică americană de la Bucureşti trimitea o telegramă mai multor instituţii din SUA în care preciza că autorităţile române au dorinţa politică de a combate exportul ilegal de valută, dar directorul Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) afirmă că instituţia sa duce lipsă de resurse şi pregătire pentru a urmări transferurile ilicite de fonduri. Ambasada intenţionează să introducă un program care să ajute ONPCSB în îndeplinirea misiunii sale de a urmări şi raporta infracţiunile financiare.
Având în vedere că există o perioadă de tranziţie, „Ambasada este îngrijorată de posibilele scurgeri de fonduri ilegale obţinute prin tranzacţii conectate politic, inclusiv mită, şpăgi din privatizare şi prin practicile corupte din România.
Ofiţerul economic împreună cu reprezentantul Trezoreriei americane au discutat acest subiect cu Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, şi cu Iulian Dragomir, secretar de stat şi preşedinte al ONPCSB (foto)”.
„Cinteză a înţeles că interesul nostru principal sunt banii din tovărăşiile guvernului precedent care ar putea fi transferaţi către destinaţii off-shore (Cayman Islands, Virgin Islands, Cipru şi alte locaţii). El a declarat că BNR este doritoare să coopereze şi că el, de asemenea, ar dori să vadă asemenea transferuri oprite, iar responsabilii arestaţi. Totuşi, în opinia lui, aceşti bani au ieşit deja din România. Cu toate acestea, el a anunţat că va trimite notificări tuturor băncilor comerciale, sfătuin-
du-le să fie deosebit de vigilente şi imediat să raporteze orice tranzacţie suspectă.” El a confirmat excelenta relaţie pe care BNR o are acum cu ONPCSB de la numirea lui Iulian Dragomir ca preşedinte şi că cele două instituţii vor lucra împreună.