Foto: Tudor Cireş / Jurnalul Naţional Despre reţetele din Tuşnad probabil că vom mai scrie, câtă vreme paginile dedicate acum Zilelor Gastronomice ale oraşului Băile Tuşnad (ediţia a III-a) nu au fost suficiente pentru toată informaţia pe care am adunat-o. Înainte însă de a încheia acest grupaj de articole, se cuvine poate să îl lăsăm şi pe preşedintele asociaţiei turistice din staţiune, cel care a iniţiat de altfel evenimentul, Kalamar Andor, să facă un brief al festivalului gastronomic. „Este un pas înainte faţă de anul trecut, pentru că de data aceasta am vrut să punem în valoare mai mult gastronomia din Ardeal. Anul trecut a fost evidenţiată gastronomia din Ungaria, invitaţi fiind, ca şi la prima ediţiei, 15 bucătari din staţiunea Harkany din ţara vecină.
De data aceasta, pensiunile şi restaurantele care s-au înscris în program (Restaurantul Ana, Hotel Ciucaş, Hanul Hotarul Ciucului, Pensiunea Csomad, Pensiunea Iris, Pensiunea Sara, Pensiunea Szent Kristof) au venit cu meniuri proprii. Invitaţii noştri au fost deopotrivă din Ungaria («Nokedli» şi Premium Catering din Budapesta) şi din România (Hunguest Hotel Fenyo din Miercurea Ciuc, Restaurantul Sugas din Sfântu Gheorghe, Hotel Gonduzo din Odorheiul Secuiesc). A fost un an mai interesant, cu o paletă mai extinsă. Anul acesta am prezentat două tipuri de gastronomii cu aceeaşi rădăcină, iar publicul a putut să facă o comparaţie.”
Pentru ediţia de anul viitor se tatonează mai multe regiuni, şi din ţară, şi din afară, care să vină cu o ofertă gastronomică interesantă, bine conturată. „Va fi un invitat din afară, nu neapărat din Ungaria!”, punctează Kalamar Andor, precizând că astfel de întâlniri sunt importante pentru dezvoltarea turistică a zonei. „Ne dorim să relansăm agrementul în Tuşnad. Dorim să redevenim un St. Moritz al Carpaţilor Orientali, iar asta nu se poate face în absenţa unui program co