Sănătatea, sărăcia, educaţia şi violenţa în familie sunt domeniile preferate de femei pentru că aceste teme au o legătură directă cu rolurile femeilor în viaţa socială. Ce se întâmplă când 90% din parlamentari sunt bărbaţi, aşa cum e acum în România? Am întrebat-o pe Oana Băluţă (31 de ani), doctor în ştiinţe politice.
Vorbim într-o sală de curs de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea din Bucureşti. Ştiam că unul din 20 de angajaţi ai Guvernului este femeie şi unul din 30 de primari e femeie în România. Aflu acum că e foarte grav că sunt atât de puţine femei în politică. Poate cea mai gravă problemă a femeilor.
"Avem nişte politicieni care pur şi simplu nu înţeleg că femeile sunt un grup care are nişte probleme specifice şi asta este cât se poate de nedrept şi nedreptatea asta are nişte efecte concrete", îmi spune ea.
Şi îmi dă un exemplu foarte clar: canalizarea.
"Canalizarea afectează foarte mult femeile. Femeile ce fac? Spală. Şi e nevoie de o maşină de spălat ca să fie mai uşor. Dacă nu ai apă curentă ce faci? Speli într-o albie, de mână, evident că asta îţi afectează timpul. Asta îţi afectează ţie efectuarea acelor roluri ale femeilor aşa cum sunt ele structurate în societatea contemporană".
adevărul.ro: Cum anume influenţează politica viaţa femeilor din România?
Subreprezentarea politică a femeilor este foarte importantă. Asta înseamnă că interesele lor nu sunt reprezentate pe agenda politică. Povestea asta face, îţi spun foarte plastic, chipul sărăciei în România, să fie chipul femeilor. Chipul persoanelor care sunt bătute în casă să fie chipul femeilor. Persoanele excluse din punct de vedere social poartă chipul femeilor. Toate astea sunt foarte legate de reprezentarea politică a femeilor. Pentru că politica ne influenţează al naibii de tare viaţa.
În ce fel?
Hai să luăm violenţa