Profesorii Universităţii „Lucian Blaga” s-au întors cu o medalie de aur de la Salonul Mondial de Inventică de la Geneva. Ei au inventat un nou tip motor a cărui „implementare industrială implică costuri reduse şi generează beneficii importante”.
CITIŢI ŞI:
ULBS aduce la Sibiu „Hexagonul facultăţilor de drept”
Topul facultăţilor sibiene în viziunea studenţilor
Intitulat „Motor hidraulic cu ax vertical şi pale rabatabile ancorat pe firul apelor curgătoare neamenajate”, invenţia profesorilor sibieni a concurat cu alte 80 de invenţii prezentate de inventatori din Iran, Kuveit, China, Hong Kong, Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, Spania, Croaţia, Coreea, Rusia, Ciad, Algeria, Elveţia, Arabia Saudită şi Siria.
“Aplicarea acestei invenţii în practică, implementarea industrială a acesteia implică costuri reduse şi generează beneficii importante. În susţinerea performanţelor invenţiei a fost realizat şi un film, care a prezentat vizitatorilor şi Juriului Internaţional modul de funcţionare şi transpunerea în mediul natural a dispozitivului”, a declarat profesorul universitar Mihail Ţîţu, unul dintre inventatorii motorului.
Prototipul a fost realizat practic cu sprijinul SC Adriatica SRL Sibiu, iar probele tehnice au fost efectuate pe râul Olt în prezenţa unei echipe formate din profesori sibieni şi studenţi ai Facultăţii de Inginerie de la Specializările Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi Ingineria Transporturilor.
În ultimii cinci ani, Universitatea din Sibiu s-a întors acasă de fiecare dată cu câte un premiu de la Geneva. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Internaţională şi Comitetul de organizare al Salonului Mondial de Inventică de la Geneva au decis admiterea universităţii sibiene în rândul organizaţiilor care acordă premii speciale participanţilor la Salon.
Ediţia din acest an a Salonului de la Geneva a avut pe