Cheltuielile României cu protecţia socială sunt printre cele mai mici din UE, calculate ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unui raport al Eurostat. Cele mai mari cheltuieli sociale le au Franţa, Danemarca şi Suedia. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Cheltuielile cu protecţia socială s-au cifrat, în anul 2008, la 26,4% din PIB în UE 27. Cea mai mare pondere a cheltuielilor cu protecţia socială o are Franţa, care a alocat în acest sens 30,8% din PIB.
Franţa este urmată de Danemarca, cu cheltuieli echivalente cu 29,7% din PIB, şi de Suedia cu cheltuieli de 29,4% din PIB.
România se află la coada acestui clasament, fiind depăşită doar de Letonia. Astfel, în Letonia, aceste cheltuieli aveau, în 2008, o pondere de 12,6%, iar în România de 14,3%, potrivit Eurostat.
Ponderi mici ale cheltuielilor sociale în PIB mai au Estonia (15,1%), Bulgaria (15,5%), Slovacia (16%) şi Lituania (16,2%).
"În perioada 2001-2008, beneficiile de protecţie socială în UE 27 au crescut în termeni reali în medie cu 2,3% pe an. Beneficiile pentru boală şi îngrijirea sănătăţii au crescut cu 2,9% pe an, iar cele pentru locuinţă şi excluziune socială au urcat cu 3,2% pe an, acestea fiind domeniile care au crescut cel mai rapid", se arată în raportul Eurostat.
România are cheltuieli mari la venituri mici
Chiar dacă Eurostat ne plasează la coada clasamentului privind cheltuielile cu protecţia socială ca pondere în PIB, România alocă acestui domeniu o sumă mare de bani, raportat la veniturile pe care le are.
Analizele Consiliului Fiscal privind ponderea cheltuielilor sociale în totalul veniturilor încasate la buget în statele mebre ale Uniunii Europene arată că România se află pe al şaselea loc în această privinţă.
România colectează venituri echivalente cu numai 32,4% din PIB, potrivit datelo