„Egiptenii sunt divizaţi privind detenţia lui Mubarak” (Liberation). „Aliaţii au strategii diferite pentru a-l alunga pe Gaddafi” (Le Figaro). „Pentru Londra şi Paris, Washington-ul nu se implică destul” (Le Monde). „Un fond pentru a ajuta rebeliunea libiană (Le Soir). „Obama a tăiat cheltuielile publice într-o formă echilibrată” (El Pais).
Aşa cum ne-am obişnuit, ziarele europene acordă spaţii largi situaţiei din ţările arabe.
După cum citim în Le Figaro, „Fostul preşedinte egiptean a fost încarcerat. Soarta lui Hosni Mubarak constituie, în mod evident, una din principalele surse de tensiune dintre manifestanţi şi armată, aceasta din urmă nefiind de acord să îl sacrifice pe unul de-al său pe altarul revoluţiei. Sâmbătă, cu acordul foarte probabil al militarilor, fostul rais s-a exprimat de la reşedinţa sa de la Charm el-Cheik pentru a denunţa o campanie de calomnie şi pentru a-şi apăra reputaţia şi integritatea. Această ieşire în public, prima de la demisia sa de acum două luni, a emoţionat fără îndoială mulţi egipteni care doresc încă un anumit respect pentru fostul preşedinte. Pe de altă parte, intervenţia lui Mubarak i-a exasperat pe activiştii din piaţa Tahrir. Şi, totuşi, fostul preşedinte a fost încarcerat pentru 15 zile”.
„Gestul, mai mult decât simbolic, după cum notează Liberation, i-a făcut să exulte pe cei mai duri revoluţionari”. Însă, anunţul potrivit căruia fostul rais se află la terapie intensivă, i-a făcut pe revoluţionari să îi bănuiască pe militari că „încearcă să-l protejeze pe fostul lor şef, întârziind astfel procedura judiciară”. Totuşi, o linie roşie a fost depăşită în sfârşit de armată, consideră Liberation care precizează că „egiptenii sunt divizaţi privind detenţia lui Mubarak”.
Ziarele se ocupă şi de Libia.
„Aliaţii au strategii diferite pentru a-l alunga pe Gaddafi”, citim în Le Figaro. Totuşi, „forţel