Circa 1.000 de pacienţi se internează anual la Psihiatrie în Zalău, dar depresia afectează un număr mult mai mare de persoane. Numărul depresiilor a rămas constant în Sălaj încă din 2006, dacă e să ne luăm după cifre. Însă, potrivit sociologilor şi medicilor psihiatri, cifrele nu relevă situaţia reală.
Numărul internărilor anuale la secţia de Psihiatrie a spitalului din Zalău în anii 2006-2010 nu a variat prea mult: în jur de 1.000 în fiecare an. Potrivit sociologului Liviu Bujan, şef al servicului de Statistică Medicală în cadrul Spitalului de Urgenţă Zalău, aceste cifre nu sunt relevante, deoarece reprezintă doar persoanele care au fost diagnosticate ca atare.
„În realitate, numărul persoanelor depresive este cu mult mai mare, însă prea puţine ajung în spital să se trateze“, precizează Liviu Bujan. În al doilea rând, spune Bujan, este vorba despre contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, care pe an ce trece plăteşte pentru mai puţine internări. „Există internări la cerere, familii care plătesc spitalizarea. Acestea, bineînţeles, sunt contorizate. Însă persoanele mai sărace, care nu-şi poate permite să plătească, nu sunt înregistrate în nicio statistică“, spune Liviu Bujan
Depresia, boala lipsurilor
Doctorul Marin Ciobanu, şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, admite că oamenii care ajung să se trateze de depresie în spital reprezintă doar vârful aisbergului. „Baza, numărul real al celor care suferă de această afecţiune nu îl vom cunoaşte niciodată“, spune dr. Ciobanu.
Cauza o reprezintă îmbinarea dintre fondul biologic şi condiţiile de mediu. „Lipsurile de toate felurile, lipsa unui loc de muncă, situaţia familială stresantă, pierderea unei persoane dragi, lipsa de perspectivă legată de copii, toate acestea reprezintă cauze ale depresiei“, precizează şeful secţiei Psihiatrie.
El