Colanul de la San Gennaro
Operele prestigioase ale legendarului tezaur de la San Gennaro sunt arătate publicului într-o expoziţie intitulată "Minunile Sfântului Gennaro", patronul oraşului Napoli. Istoria Sfântului Gennaro este legată de cea a oraşului. Episcop creştin, el a fost condamnat la moarte în timpul persecuţiilor lui Diocleţian. Bustul Sfântului Gennaro, care conţine relicvale sale, este păstrat astăzi în capela în stil baroc, care-i poartă numele, alături de frescele realizate de Luca Giordano, de picturile lui Domenichino şi Massimo Stanzione şi de minunata colecţie de piese de argint şi de aur.
Se spune că acest tezaur are o valoare estetică şi economică superioară celui al Coroanei Angliei şi al Ţarului Rusiei. Printre obiectele expuse se află 10 bijuterii extrem de preţioase, oferite sfântului într-o perioadă de şapte secole. Peste 2.000 de diamante, rubine, smaralde, safire şi perle certifică acest tezaur drept unul dintre cele mai importante din lume. Experţii nu exprimă o valoare a acestei bogăţii, considerând-o "inestimabilă". Au fost luate măsuri extraordinare de siguranţă: mijloace blindate, gărzi înarmate, sisteme de alarmă foarte sofisticate. Centrul Napolelui este protejat de elicoptere ale carabinierilor. Sunt deja cereri pentru a duce această prestigioasă expoziţie la Roma, în 2012.
Expoziţia este dezvoltată în şapte situri muzeale diverse din centrul oraşului. Cu un singur bilet poţi admira circa 100 de opere aparţinând acestui tezaur cu fabuloase bijuterii. Dar mai sunt etalate şi alte capodopere, precum cele şapte minunăţii ale lui Caravaggio sau preţioase pânze ale lui Luca Giordano (ce se află la Muzeul Diocezan).
Zece sunt bijuteriile expuse în sălile Muzeului Tezarului, considerate 10 minunăţii.
Un colan de aur, argint şi pietre preţioase, rubine, smaralde şi briliante, realizat de Michele Dato, în 1679, ce a