Schimbarea numărului de delegaţi la Convenţia Naţională a PDL, analizată de democrat-liberali, este o reţetă folosită şi alte partide. Congresele partidelor sunt precedate de o luptă între tabere pentru o prezenţă cât mai mare a propriilor susţinători.
Strategia democrat-liberalilor de triplare a numărului de delegaţi la Convenţia Naţională are atât acordul taberei premierului Emil Boc, cât şi al echipei secretarului general, Vasile Blaga. Fiecare grupare are însă propriile aşteptări de la mărirea numărului de votanţi de la 1.400 până la peste 4.000. Vasile Blaga ar miza pe faptul că nemulţumirile reprezentanţilor PDL din administraţia locală faţă de constrângerile financiare la care au fost supuşi de premier se va transforma într-un vot favorabil moţiunii sale. Tabăra lui Boc crede că primarii sunt conştienţi că de „pixul" lui Boc va depinde bunăstarea localităţilor din care provin.
Astfel de dezbateri au loc, în partide, înaintea fiecărui congres şi de multe ori se dovedesc decisive. Candidaţii la şefia unui partid încearcă să impună criterii de selectare a delegaţilor astfel încât organizaţiile judeţene care îi susţin să fie bine reprezentate la congres. Liderii unui partid consumă multă energie pentru discuţii aparent tehnice: contează mai mult numărul de voturi sau procentul obţinut de o filială în ultimele alegeri, câte runde de alegeri se iau în calcul, se ţine seama sau nu de numărul de membri.
Ce strategii au PSD şi PNL
De multe ori, aceste discuţii se finalizează cu scandaluri. Înainte de congresul de anul trecut al PSD, Miron Mitrea şi Marian Oprişan l-au acuzat pe şeful de atunci Mircea Geoană de tentativă de fraudă. Geoană obţinuse creşterea numărului de delegaţi pentru Bucureşti şi organizaţiile din Oltenia, care îl susţineau.
„Mircea Geoană, împreună cu gaşca din jurul său, a eludat decizia Consiliului Naţional privi